top of page

Juhana Suninen - Tenori

Oopperalaulaja Juhana Suninen on opiskellut laulua Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa musiikin koulutusohjelmassa 2001-05, opettajinaan Petri Antikainen ja Seppo Ruohonen sekä osallistunut Esko Jurvelinin, Jaakko Ryhäsen ja Pietro Ballon mestarikursseille. Hän on valmistunut myös Medianomiksi ääni-ilmaisun koulutusohjelmasta Tampereen Ammattikorkeakoulusta v. 2001.

Suninen voitti Jyväskylän kansainvälisen tenorikilpailun 2005 ja hän saavutti finaalipaikan Lappeenrannan laulukilpailuissa 2006 saaden myös erikoispalkinnon.

Juhana Suninen on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan tenorilaulajaksi vuodesta 2007. Hän on laulanut Kansallisoopperan kuoron riveissä kaikki keskeisen oopperakirjallisuuden kuoro osuudet sekä monien uusien oopperoiden kantaesityksissä.

Solistitehtäviä Juhanalle on kertynyt Kansallisoopperassa myös monia, mainittakoon esim. Matka Reimsiin: Don Luigino (Rossini), Naamiohuvit: Tuomari (Verdi), La Traviata: Joseph (Verdi), Ruusuritari: Marsalkattaren hovimestari (Strauss), Il tabarro: Nuoret rakastavaiset (Puccini), Pohjalaisia: Pikku-Häjy (Madetoja), Oopperan Kummitus: Passarino ja Epicine man (Lloyd Webber), Mitzenskin Kihlakunnan Lady Macbeth: 3. Päällysmies (Shostakovich).

Juhana on vierailut Suomen Kansallisoopperan lisäksi Oulun oopperassa 2006 Don Giovannissa Don Ottavion roolissa, Keski-Suomen alueoopperassa Jyväskylässä 2008-2009 La Traviatan Alfredona sekä 2006-2007 Jevgeni Oneginin Lenskinä. Musikaalirooleissa ja ensembleissä hän on esiintynyt mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Kouvolan Teatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa sekä Valkeakosken kaupunginteatterissa. Lauluyhtye Virtuoson jäsen Juhana on ollut vuodesta 2005 alkaen. Virtuoso-yhtyeen kanssa Suninen on esiintynyt ympäri Suomea mm. Vantaan viihdeorkesterin, Pori Sinfoniettan, Vaasan kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin ja Lapin sotilassoittokunnan solistina.

Konsertti- ja oratoriolaulajana solistitehtävissäJuhana on vieraillut mm. Oulun Musiikkijuhlilla, Hyvinkään orkesterin,  Seinäjoen- ja Vaasan kaupunginorkestereiden sekä Kymi Sinfoniettan solistina Bachin Matteus-passiossa, sekä muissa oratorioproduktioissa suomessa mm seuraavissa teoksissa: Johannes-passio (Bach), Stabat Mater (Haydn), Requiem (Mozart), C-duuri-messu (Beethoven), Serenade for Tenor, Horn & Strings (Britten).

Juhanan ohjelmistoon kuuluu myös tunnelmallisia Italialaisia tenorilauluja, ooppera- ja operettiaarioita sekä viihdelauluohjelmistoa.

Levytyksiä: Lauluyhtye Virtuoson kanssa  neljä levy sekä ja vierailu yhdessä Raimo Sirkiän kanssa Pentti Hietasen kokoelmalevyllä Minun tieni kappaleessa "Joka henkäykseen".

Juhana on myös säveltänyt kappaleita mm. Virtuoso-yhtyeelle sekä toiminut äänittäjänä, tuottajana, miksaajana ja studiomuusikkona erilaisissa projekteissa.

 

Vuonna 2020 Juhana debytoi myös kitarainstrumentalistina omilla sävllyksillään ja ensimmäinen single "Light in Time" julkaistiin pääsiäisenä 2020. 
 

bottom of page